מחלות חניכיים

חניכיים ועישון

בות נכתב על סכנות העישון, אך לרוב רשימת הסכנות מסתכמת באלה המופיעות על כל חפיסת סיגריות – מאימפוטנציה ועד סרטן ריאות, וכמובן מוות בטרם עת. אבל יש תחום אחד שלא מדברים עליו מספיק – האופן שבו פוגע העישון בחלל הפה: השיניים, החניכיים, הריריות, הלשון, השפה ועוד.

ההתמכרות לעישון היא התמכרות קשה לכל דבר ועניין, כאשר החומר הממכר הוא הניקוטין שפועל על קולטן מיוחד במערכת העצבים המרכזית. בשאיפת העשן חודרים לגוף עשרות חומרים מסרטנים. לכל אלו השפעה הרסנית כדוגמת הופעת גידולים ממאירים, אובדן שיניים, שינויים אסתטיים, כישלונות וסיבוכים בפרט בטיפולים ניתוחיים (עקירות, ניתוחים ושתלים), קיצור אורך החיים של טיפולים שיקומיים מורכבים והרשימה עוד ארוכה.

יש לזכור שהחניכיים במעשנים אינם נוטים לדמם עקב כיווץ כלי הדם בהשפעת הניקוטין ולכן על פי רוב המעשנים אינם שמים לב ואינם מודעים להתקדמות מחלת החניכיים בפיהם, אלא רק בשלבים מאוחרים ולכן, יש חשיבות רבה לביקור סדיר במרפאת השיניים ואצל שיננית, למטרות זיהוי מוקדם ומניעה.
אוכלוסיית המעשנים מהווה למעשה קבוצת סיכון, שהנמנים עליה מצויים בסכנה גדולה יותר לפתח מחלות וסיבוכים שונים.

השוואת סיכונים בין מעשנים ולא מעשנים:

  •  הסיכון לפתח סרטן בחלל הפה הוא כפי 4 גדול יותר, בהשוואה ללא מעשנים.
  • מעשנים מהווים 50% מאוכלוסיית החולים במחלות חניכיים בעולם המערבי.
  • החיידקים המצויים בחניכיים של מעשנים, ובמיוחד בלסת העליונה, אלימים יותר באופן משמעותי.
  • עישון פוגע במערכת החיסון ובתפקוד התאים הלבנים. זה מתבטא ביכולת ירודה בהגעה לאתר הזיהום, יכולת פגומה בבליעת מזהמים וכן, ירידה בייצור הנוגדנים. בנוסף, ניכרת פגיעה בתאי רקמת החיבור, העצם ובכלי הדם – דבר המביא לירידה ברמת החמצן ברקמות.
  • עישון מזיק באופן משמעותי לכל תהליכי הריפוי והתוצאה הינה שיקום איטי במיוחד של תאים ורקמות. לכן, כאשר מבוצעים טיפולים ניתוחיים מכל הסוגים במעשנים, תהליכי הריפוי הפגועים חושפים אותם לסיבוכים וכישלונות ומסתיימים בתוצאות פחות טובות. שיעור הכישלונות בטיפולי חניכיים ושתלים כפול במעשנים ולפי חלק מהמחקרים יכול להגיע עד פי 4-5, בהשוואה ללא מעשנים. הסיבוכים באים לידי ביטוי החל בעקירות פשוטות ועד לניתוחים מורכבים, כדוגמת בניית עצם לקראת התקנת שתלים.
  • במעשנים בולטת התופעה של “באשת הפה” (הליטוזיס), שזהו למעשה ריח פה חריף. מדובר על שילוב של תוצרי פירוק (תרכובות גופרית נדיפות) של חיידקים המעורבים בדלקות ומחלות חניכיים (שכאמור שכיחותם במעשנים גדולה יותר), לצד ריח העישון האופייני. גמילה מעישון תסייע בהקטנת מושבות החיידקים הללו ותוביל להפחתת ריח הפה החריף.

 

חובר ע”י ד”ר איציק טייב, מומחה לרפואת חניכיים